Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem Keto / Low Carb (980kcal)

Przepisy 16 lut 2022

W klasycznej lasagne układamy kolejne partie makaronu i farszu, w tej wersji ketogenicznej układamy farsz, szpinak i ser. Lasagne można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w osobnych szklanych naczyniach. Tak przygotowany posiłek można zabrać jako lunch do pracy.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 54 g
  • Tłuszcz: 80 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • 200 g drobno posiekany szpinak
  • 200 g pomidorów krojonych lub passata
  • 100 g ser cheddar
  • 100 g śmietana kremówka 36%
  • 100 g cebula
  • 20 g masło klarowane
  • 4 szt ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • zioła

Przepis:

  • wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
  • dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
  • następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
  • dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
  • przekładaj do naczynia lub kilku naczyń mięso, szpinak i ser
  • ostatnią warstwę zalej śmietaną i przykryj serem
  • włóż do piekarnika na 30 minut w 160 stopni

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.