Lasagne z mięsem mielonym i cukinią zamiast makaronu (1150 kcal)

Przepisy 22 wrz 2021

Lasagne można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w osobnych szklanych naczyniach. Tak przygotowane lasagne można zabrać jako lunch do pracy.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 71 g
  • Tłuszcz: 91 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na 3 porcje:

  • 700 g mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • 300 g ser cheddar
  • 350 g cukinia
  • 150 g śmietana kremówka 30%
  • 100 g cebula
  • 400 g puszka pomidorów krojonych
  • 30 g masło klarowane
  • 3 szt ząbek czosnku

Przyprawy:

  • sól i pieprz
  • papryka
  • zioła

Przepis:

  • Wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
  • Dodaj przeciśnięty czosnek
  • Następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
  • Dodaj puszkę pomidrów i odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
  • Pokrój cukinię w cienkie paski lub użyj obieraczki
  • Przekładaj do naczynia lub kilku naczyń mięso, cukinia, ser
  • Ostatnią warstwę zalej śmietaną i przykryj serem
  • Włóż do piekarnika na 30 minut w 160 stopni.

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.