Kurczak chili z warzywami, awokado, cheddarem
Zawiera białko z kurczaka, bardzo mało węglowodanów z warzyw, tłuszcze z awokado i cheddara. Danie jest to łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki i gotować przez kilka minut. Jest to smaczne i sycące. Chili z kurczakiem i warzywami zawiera wszystkie składniki, które dostarczą Ci energii i zaspokoją Twój głód. Dodatek awokado, cheddara dodaje potrawie smaku i aromatu.
Składniki na 4 porcje:
- 2 awokado
- 2 łodygi selera
- 150g sera cheddar
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- 600g mielonego indyka
- 2 papryczki jalapeno
- 1 limonka
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cebula żółta
- pieprz
- przyprawa chili
- kumin mielony
- sól
- olej kokosowy nierafinowany
Przepis:
- Obierz i pokrój drobno cebulę; przełóż do średniego naczynia.
- Obierz i drobno posiekaj czosnek; dodaj do miski
- Umyj papryki, seler i jalapeno,
- Odłóż pestki i pokrój drobno papryki. Pokrój drobno seler.
- Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu.
- Dodaj olej do rondla i potrzyj, aby pokryć dno. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę, seler i jalapeño. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną, 3-4 minuty.
- Dodaj mielonego indyka do warzyw i smaż, rozdrabniając łyżką, aż będzie brązowy, 3-4 minuty.
- Dodaj chili, kumin, sól i pieprz; wymieszaj.
- Dodaj pomidory i wymieszaj. Smaż, czasami mieszając, aż chili lekko zmniejszy objętość, 8-10 minut.
- Wymieszaj około ½ do chili i zapisz resztę do dekoracji.
- Podziel i usuń pestki awokado. Wyjmij miąższ i pokrój w średnie kostki.
- Zetrzyj ser cheddar.
- Podziel limonkę na ćwiartki.
- Podawaj chili w misce i udekoruj awokado, cheddar, kolendrą i limonką. Smacznego!