Kurczaki w Papryce z Czosnkiem z Sałatką z Awokado, Pomidorami i Zieleniną

Pieczone 15 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • 2 awokado
  • 2 ½ funta udek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pinta pomidorków grape
  • 2 limonki
  • 1 (5 uncji) opakowanie mieszanki wiosennej (zieleniny)
  • czarny pieprz
  • musztarda Dijon
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • papryka
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 500°F. Wyłóż blachę do pieczenia folią.
  • Obierz i drobno posiekaj lub wyciśnij czosnek; przełóż do średniej miski.
  • Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, paprykę, sól i pieprz do posiekanego czosnku i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pałki z kurczaka do mieszanki czosnku i papryki i wymieszaj, aż będą dobrze pokryte. Umieść pałki w blaszce do pieczenia.
  • Umieść pałki w piekarniku i piecz, przewracając w połowie czasu pieczenia, aż będą ugotowane i zrumienione, 25-30 minut.
  • W małej misce przygotuj sos mieszając sok z limonki, oliwę z oliwek, musztardę Dijon, sól i pieprz.
  • Umyj i osusz mieszankę zieleniny.
  • Umyj i przekrój pomidory na pół.
  • Przekrój i wydrąż awokado; wyciągnij miąższ i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Aby podawać, ułóż zieleninę na talerzach, udekoruj pomidorami i awokado i polej sosem. Dodaj pałki z kurczaka do boku. Smacznego!

Kurczaki w Papryce z Czosnkiem z Sałatką z Awokado, Pomidorami i Zieleniną
Kurczaki w Papryce z Czosnkiem z Sałatką z Awokado, Pomidorami i Zieleniną

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.