Kurczak z warzywami i sosem serowym Keto / Low Carb
Kurczak z warzywami podany z keto sosem serowym to błyskawiczne danie. Można wykorzystać zalegające warzywa w lodówce.
Do zrobienia sosu serowego używam zazwyczaj sera Cheddar, ale można użyć innego. Polecam dodać jeszcze słodką paprykę oraz szczyptę curry lub gałki muszkatołowej dla smaku i koloru. Ser już sam w sobie ma bogaty smak, więc przyprawy nie są obowiązkowe i można je pominąć.
Ten sos serowy jest ketogeniczny bo nie ma w nim ani grama mąki i skrobi jak w większości przepisów na sos serowy. Tutaj nie używamy żadnych zagęszczaczy.
Makro jeden porcji:
- Białko: 60 g
- Tłuszcz: 58 g
- Węglowodany: 10.6 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso z piersi z kurczaka
- 100 g brokuł
- 100 g kalafior
- 100 g zielona fasolka szparagowa
- 100 g pieczarki
- 40 g olej kokosowy
- sól, pieprz, papryka słodka mielona
Składniki na sos serowy:
- 150 g śmietanka 30%
- 80 g ser cheddar
- papryka słodka mielona, curry
Przepis:
- pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
- do miski z mięsem dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, dokładnie wymieszaj i odstaw
- na patelni rozpuść olej kokosowy i smaż kurczaka aż się zarumieni
- gdy kurczak będzie gotowy dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, doskonale wciągną pozostały tłuszcz
- brokuł, kalafior rozdziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie al dente (około 5 minut)
- zieloną fasolkę szparagową również gotuj w osolonej wodzie
- do rondelka wlej śmietanę i podgrzewaj ją chwilę, by śmietana prawie się zagotowało a następnie dodaj cały ser, wtedy zmniejsz moc palnika
- dodaj tarty ser, odrobinę mielonej papryki i curry
- mieszaj całość powoli drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną