Kurczak, puree z kalafiora i fetą oraz sałatka z ogórka i pomidora
Kalafior jest bardzo dobrym warzywem, które może pomóc w utracie wagi, ponieważ jest niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze.
Po pierwsze, kalafior ma bardzo niską zawartość kalorii - jedna szklanka kalafiora ma zaledwie 25 kalorii. Oznacza to, że możesz zjeść dużą ilość kalafiora, nie martwiąc się o to, że wprowadzisz zbyt wiele kalorii do swojej diety.
Po drugie, kalafior jest bogaty w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości i zapobiega nadmiernemu jedzeniu. Błonnik może również pomóc w utrzymaniu regularności trawienia, co jest ważne dla zdrowia układu pokarmowego.
Kalafior zawiera również wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, witamina K, kwas foliowy i potas. Te składniki odżywcze są ważne dla zdrowia ogólnego i mogą pomóc w utrzymaniu równowagi w organizmie.
Ostatecznie, kalafior może być dobrym dodatkiem do diety odchudzającej, ponieważ jest łatwo dostępny, łatwy do przygotowania i ma wiele korzyści dla zdrowia. Można go spożywać na surowo jako przekąskę, dodawać do sałatek, a także gotować, piec lub dusić i podawać jako dodatek do obiadu lub kolacji.
Składniki na 4 porcje:
- Średnia głowa kalafiora
- 1kg udek z kurczaka, bez skóry i bez kości
- opakowanie rozdrobnionego sera feta
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki pomidorów
- 150g śmietany kremówki
- 1 cytryna
- 1 szalotka
- Czarny pieprz
- Extra virgin oliwa z oliwek
- Oregano, suszone
- Ocet winny czerwony
- Sól
Przepis:
- Umyj i wysusz świeże produkty.
- Umieść olej, ocet, sól i pieprz w średniej misce; wymieszaj, aby połączyć sos.
- Obierz i posiekaj czosnek i szalotkę. Dodaj oba do miski z sosem.
- Obierz, przytnij i podziel ogórek wzdłuż na pół; pokrój w plasterki w poprzek. Podziel pomidory na pół. Dodaj oba do miski i wymieszaj, aby połączyć sałatkę; odstaw na bok.
- Rozgrzej piekarnik do grilla na wysokiej temperaturze i ustaw ruszt w górnej trzeciej części piekarnika.
- Napełnij duży garnek około 1-calową gorącą wodą (z kranu); przykryj i umieść na wysokim ogniu.
- Tymczasem pokrój główkę kalafiora na ćwiartki, a następnie usuń i odrzuć liście i gruby łodygę. Posiekaj grubo na kawałki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki.
- Gdy woda w garnku zacznie się gotować, dodaj kalafiora, zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj do miękkości, około 10 minut.
- Podczas gdy kalafior gotuje się, wytrzyj kurczaka papierowymi ręcznikami i umieść na dużej blaszce do pieczenia. Polej kurczaka olejem i przypraw obie strony; ułóż w jednej warstwie.
- Umieść blachę w piekarniku i grilluj kurczaka przez 5 minut (kurczak nie będzie całkowicie ugotowany).
- Tymczasem przytnij i cienko pokrój cytrynę.
- Wyjmij blachę z piekarnika. Za pomocą szczypiec przewróć kurczaka i umieść plasterek cytryny na wierzchu każdej udki. Wróć do piekarnika i kontynuuj grillowanie, aż kurczak będzie złotobrązowy i ugotowany, 5 minut więcej. Wyjmij z piekarnika.
- Gdy kalafior będzie miękki, odsącz w sitku. Pracując w partiach, jeśli to konieczne, umieść kalafior, fetę, śmietanę, olej i przyprawy w blenderze; zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.