Kurczak curry po tajsku wersji ketogenicznej (910kcal)

Przekąski 9 gru 2021

Z tęsknoty za Tajlandią dzisiaj przepis na kurczaka w żółtym sosie curry, przygotowanym na mleku kokosowym, z warzywami i ryżem z kalafiora.

Danie można dowolnie zmieniać. Według własnego gustu można sos mniej lub bardziej doprawić chili, użyć innych warzyw i innego rodzaju mięsa.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 54 g
  • Tłuszcz: 70 g
  • Węglowodany: 21 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka
  • 400 g mleczko kokosowe
  • 300 g kalafior
  • 100 g papryka słodka
  • 100 g cebula
  • 50 g masło klarowane do smażenia
  • 30 g żółta pasta curry
  • 2 szt ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chili, suszona trawa cytrynowa
  • sok z limonki
  • liście pietruszki

Przepis:

  • pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj pastę curry, sok z limonki, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (25g) i podsmaż pokrojonoą w piórka cebulę
  • teraz dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut
  • uważaj aby pasta curry się nie przypaliła
  • następnie dodaj mleczko kokosowe i kawałki papryki, wymieszaj i podsmaż przez kolejne kilka minut
  • kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego (25g)
  • tarty kalafior przekładamy do patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut
  • połącz sos z kalafiorem i udekoruj porcję pietruszką

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.