Kurczak curry po tajsku wersji ketogenicznej (910kcal)
Z tęsknoty za Tajlandią dzisiaj przepis na kurczaka w żółtym sosie curry, przygotowanym na mleku kokosowym, z warzywami i ryżem z kalafiora.
Danie można dowolnie zmieniać. Według własnego gustu można sos mniej lub bardziej doprawić chili, użyć innych warzyw i innego rodzaju mięsa.
Makro jeden porcji:
- Białko: 54 g
- Tłuszcz: 70 g
- Węglowodany: 21 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso z piersi z kurczaka
- 400 g mleczko kokosowe
- 300 g kalafior
- 100 g papryka słodka
- 100 g cebula
- 50 g masło klarowane do smażenia
- 30 g żółta pasta curry
- 2 szt ząbek czosnku
- sól, pieprz, chili, suszona trawa cytrynowa
- sok z limonki
- liście pietruszki
Przepis:
- pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
- do miski z mięsem dodaj pastę curry, sok z limonki, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
- na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (25g) i podsmaż pokrojonoą w piórka cebulę
- teraz dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut
- uważaj aby pasta curry się nie przypaliła
- następnie dodaj mleczko kokosowe i kawałki papryki, wymieszaj i podsmaż przez kolejne kilka minut
- kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego (25g)
- tarty kalafior przekładamy do patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut
- połącz sos z kalafiorem i udekoruj porcję pietruszką