Krewetki w kremowym sosie z czosnkiem i makaronem z cukinii Keto / Low Carb (700kcal)
Makro jeden porcji:
- Białko: 41 g
- Tłuszcz: 54 g
- Węglowodany: 15 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g krewetki
- 300 g cukinia
- 100 g śmietanka 30%
- 60 g masło
- 60 g mascarpone
- 50 g pomidorki koktajlowe
- 4 szt ząbek czosnku
- sól i pieprz
- chili
- natka pietruszki
Przepis:
- przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
- cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody
- rozgrzej masło na patelni z grubym dnem
- dopraw krewetki solą, pieprzem, a następnie podsmaż na dużym ogniu, aż będą różowe, 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek
- zdejmij krewetki z patelni
- następnie dodaj czosnek, delikatnie smaż przez około minutę
- dodaj śmietanę i mascarpone ciągle mieszając aż wszystkie składniki się połączą
- wrzuć makaron do sosu, a następnie dodaj krewetki
- udekoruj posiekaną natką pietruszki