Krewetki na maśle z czosnkiem i makaronem z cukinii

Przepisy 28 cze 2022

Ważne, żeby krewetki były dobrze przyrządzone. Muszą być jędrne, dobrze przyprawione i nie przesmażone, bo stają się gumowate. W tym przepisie zapraszam na krewetki smażone na maśle z czosnkiem i makaronem cukinii.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 39 g
  • Tłuszcz: 43 g
  • Węglowodany: 11 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g krewetki
  • 300 g cukinia
  • 100 g masło
  • 4 szt ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • chili
  • natka pietruszki

Przepis:

  • przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
  • cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody
  • rozgrzej masło na patelni z grubym dnem
  • następnie dodaj posiekany czosnek, delikatnie smaż przez około minutę
  • opcjonalnie dodaj chili
  • dopraw krewetki solą, a następnie podsmaż na dużym ogniu, aż będą różowe, 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek
  • podawaj od razu z natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.