Kotlety wieprzowe z czosnkiem i parmezanem, podawane z szpinakiem i makaronem z cukinii

Przepisy 9 maj 2023

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 kostka serka śmietankowego
  • 500g pieczonych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g sera Parmezan
  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 2 średnie cukinie
  • pieprz czarny
  • mielony pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • suszone oregano
  • sól

Przepis:

  1. przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
  2. cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody
  3. rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu
  4. podczas gdy patelnia się nagrzewa, osusz kotlety ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem
  5. na maśle klarowanym usmaż kotlety, aż będą złociste i dobrze przypieczone (3-4 minuty z każdej strony), odłóż kotlety na bok
  6. w międzyczasie, pokrój grzyby, obierz i posiekaj czosnek
  7. dodaj na patelnię grzyby i czosnek, usmaż od czasu do czasu mieszając, aż grzyby zaczną mięknąć, około 4-5 minut
  8. w trakcie smażenia grzybów, pokrój ser kremowy na małe kawałki
  9. dodaj ser kremowy, Parmezan, bulion i przyprawy na patelnię, mieszaj aż ser się rozpuści i połączy z innymi składnikami
  10. doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje
  11. na patelnię dodaj szpinak i makaron z cukinii
  12. włóż kotlety wieprzowe na patelnię i przewrócić, aby pokryć je sosem

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.