Kotlety mielone z boczkiem w sosie pomidorowym Keto / Low Carb (840kcal)
Ketogenicy nie muszą również rezygnować z kotletów mielonych, wystarczy wymienić kilka składników. W tym przepisie bez bułki i panierki, ale za to z dodatkiem podsmażonej cebulki i boczku.
Makro jednej porcji:
- Białko: 56 g
- Tłuszcz: 66 g
- Węglowodany: 7 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g mięso mielone z łopatki wieprzowej
- 100 g cebula
- 60 g boczek surowy
- 50 g smalec (kotlety wciągną około połowy i tyle zostało policzone w makro)
- 15 g czosnek
- 10 g oliwa z oliwek
- 1 szt jajko
- 400 g pomidory w puszce (1 puszka)
- 50 g tarty parmezan
- liście pietruszki
- sól i pieprz
- papryka słodka
Przepis:
- wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony na małe kawałki boczek i chwilę podsmaż
- następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
- w tym czasie do osobnej miski włóż surowe mięso mielone
- teraz przełóż wszystko z patelni do miski z mięsem
- do miski wlej oliwę z oliwek
- dopraw mięso solą, pieprzem i papryką
- wbij do miski jajko i wszystko razem dokładnie wymieszaj
- z otrzymanej masy uformuj około 6-8 kotletów
- początkowo kotlety należy smażyć na dużym ogniu na rozgrzanym tłuszczu później zmniejszyć ogień i nadal smażyć przez około 5 minut w zależności od wielkości kotletów, smażone na zbyt dużym ogniu spalą się z wierzchu a w środku będą surowe
- pomidory należy zmiksować blenderem ręcznym ("żyrafą") aby uzyskać gładką konsystencję i posypać tartym parmezanem
- tak przygotowany sos podgrzewamy razem z kotletami
- udekoruj pietruszką