Kotlety mielone z boczkiem w sosie pomidorowym Keto / Low Carb (840kcal)

Przepisy 28 sty 2022

Ketogenicy nie muszą również rezygnować z kotletów mielonych, wystarczy wymienić kilka składników. W tym przepisie bez bułki i panierki, ale za to z dodatkiem podsmażonej cebulki i boczku.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 56 g
  • Tłuszcz: 66 g
  • Węglowodany: 7 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g mięso mielone z łopatki wieprzowej
  • 100 g cebula
  • 60 g boczek surowy
  • 50 g smalec (kotlety wciągną około połowy i tyle zostało policzone w makro)
  • 15 g czosnek
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 1 szt jajko
  • 400 g pomidory w puszce (1 puszka)
  • 50 g tarty parmezan
  • liście pietruszki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka

Przepis:

  • wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony na małe kawałki boczek i chwilę podsmaż
  • następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
  • w tym czasie do osobnej miski włóż surowe mięso mielone
  • teraz przełóż wszystko z patelni do miski z mięsem
  • do miski wlej oliwę z oliwek
  • dopraw mięso solą, pieprzem i papryką
  • wbij do miski jajko i wszystko razem dokładnie wymieszaj
  • z otrzymanej masy uformuj około 6-8 kotletów
  • początkowo kotlety należy smażyć na dużym ogniu na rozgrzanym tłuszczu później zmniejszyć ogień i nadal smażyć przez około 5 minut w zależności od wielkości kotletów, smażone na zbyt dużym ogniu spalą się z wierzchu a w środku będą surowe
  • pomidory należy zmiksować blenderem ręcznym ("żyrafą") aby uzyskać gładką konsystencję i posypać tartym parmezanem
  • tak przygotowany sos podgrzewamy razem z kotletami
  • udekoruj pietruszką

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.