Kotlety jajeczne Keto / Low Carb / Wege (980kcal)
Sycący i smakowity posiłek. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, na zimno lub jako lunchbox do pracy. Z podanych skladników wychodzi 8 kotlecików w zależności od wielkości.
Makro można podbić sosami na bazie majonezu i śmietany oraz sałatką z dodatkiem oliwy.
Makro:
- Białko: 52 g
- Tłuszcz: 80 g
- Węglowodany: 10 g
Składniki na jedną porcję:
- 4 szt jajek ugotowanych na twardo
- 2 szt surowe jajka
- 50 g cebula
- 50 g masło klarowane (około połowa zostanie policzona w makro)
- 30 g mąka migdałowa
- sól i pieprz
- 20 g szpinak jako dodatek
- 50 g pomidorki jako dodatek
Przepis:
- ugotować na twardo 4 jajka a następnie posiekać w drobną kostkę (można też rozgnieść widelcem)
- cebulę kroimy na drobną kostkę
- teraz w jednej misce dokładnie wymieszać 2 surowe jajka oraz wcześniej pokrojone jajka, cebulę oraz przyprawy do smaku
- opcjonalnie można dodać mąkę migdałową aby podpić tłuszcze
- teraz wystarczy po prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz (masło klarowane) i przewracać delikatnie łopatką z jednej strony na drugą