Kotlety jajeczne Keto / Low Carb / Wege (980kcal)

Przepisy 2 gru 2021

Sycący i smakowity posiłek. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, na zimno lub jako lunchbox do pracy. Z podanych skladników wychodzi 8 kotlecików w zależności od wielkości.

Makro można podbić sosami na bazie majonezu i śmietany oraz sałatką z dodatkiem oliwy.

Makro:

  • Białko: 52 g
  • Tłuszcz: 80 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na jedną porcję:

  • 4 szt jajek ugotowanych na twardo
  • 2 szt surowe jajka
  • 50 g cebula
  • 50 g masło klarowane (około połowa zostanie policzona w makro)
  • 30 g mąka migdałowa
  • sól i pieprz
  • 20 g szpinak jako dodatek
  • 50 g pomidorki jako dodatek

Przepis:

  • ugotować na twardo 4 jajka a następnie posiekać w drobną kostkę (można też rozgnieść widelcem)
  • cebulę kroimy na drobną kostkę
  • teraz w jednej misce dokładnie wymieszać 2 surowe jajka oraz wcześniej pokrojone jajka, cebulę oraz przyprawy do smaku
  • opcjonalnie można dodać mąkę migdałową aby podpić tłuszcze
  • teraz wystarczy po prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz (masło klarowane) i przewracać delikatnie łopatką z jednej strony na drugą

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.