Ketogeniczne bułki (620kcal)
Jeśli ktoś odczuwa brak pieczywa w swoim jadłospisie to w tym wpisie pokażę jak zrobić świetne bułki z mąki migdałowej, które zawierają jedynie kilka gramów węglowodanów.
Makro jeden bułki:
- Białko: 24 g
- Tłuszcz: 48 g
- Węglowodany: 6.5 g
Składniki na 5 bułek:
- 300 g mąki migdałowej
- 60 g nasiona chia
- 20 g siemię lniane
- 20 g sezam
- 3 szt jajko
- 200 ml gorącej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:
- do jednej miski wsypujemy nasiona chia i zalewamy gorącą wodą, już po kilku minutach nasiona napęcznieją
- następnie wbijamy do tego 3 jajka i całość blendujemy
- do drugiej miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki suche: mąka, siemię, sezam, sól i proszek do pieczenia
- dokładnie mieszamy
- do suchych składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę i znowu dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączom
- formujemy bułki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia
- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut