Keto zapiekanka meksykańska (890kcal)

Przepisy 4 maj 2022

Obiad bardzo szybki w wykonaniu niewymagający jakiś umiejętności kuchennych i bardzo sycący (ma tylko 4 g węglowodanów na porcję). Zapiekanka w stylu tex-mex na ostro, wypełniona mięsem a to wszystko przykryte żółtym serem.

Do tego dania jak i innych meksykańskich potraw polecam użyć takich przypraw: słodka papryka, ostra papryka, mielony kumin,
mielona kolendra, oregano, gorzkie kakao, suszona cebula, suszony czosnek, sól, świeżo z mielony czarny pieprz.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 50 g
  • Tłuszcz: 74 g
  • Węglowodany: 4 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 200 g pomidorów krojonych
  • 120 g ser cheddar
  • 50 g marynowane papryczki Jalapeno
  • 30 g masło klarowane
  • przyprawy do kuchni meksykańskiej

Przepis:

  • Wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
  • Następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
  • Dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
  • Umieść usmażoną wołowinę w naczyniu żaroodpornym
  • Na wierzchu ułóż papryczki jalapeño i ser
  • Włóż do piekarnika na 15–20 minut lub do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru na górze

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.