Keto zapiekanka meksykańska (890kcal)
Obiad bardzo szybki w wykonaniu niewymagający jakiś umiejętności kuchennych i bardzo sycący (ma tylko 4 g węglowodanów na porcję). Zapiekanka w stylu tex-mex na ostro, wypełniona mięsem a to wszystko przykryte żółtym serem.
Do tego dania jak i innych meksykańskich potraw polecam użyć takich przypraw: słodka papryka, ostra papryka, mielony kumin,
mielona kolendra, oregano, gorzkie kakao, suszona cebula, suszony czosnek, sól, świeżo z mielony czarny pieprz.
Makro jednej porcji:
- Białko: 50 g
- Tłuszcz: 74 g
- Węglowodany: 4 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso mielone wołowe
- 200 g pomidorów krojonych
- 120 g ser cheddar
- 50 g marynowane papryczki Jalapeno
- 30 g masło klarowane
- przyprawy do kuchni meksykańskiej
Przepis:
- Wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
- Następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
- Dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
- Umieść usmażoną wołowinę w naczyniu żaroodpornym
- Na wierzchu ułóż papryczki jalapeño i ser
- Włóż do piekarnika na 15–20 minut lub do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru na górze