Keto sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli
Lekka sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli. Posypana orzechami i skropiona dressingiem jest idealna na podwieczorek lub kolację. Sprawdzi się, też jako dodatek do innych dań.
Pewnie większość z osób na diecie keto, spostrzega owoce, jako czyste węglowodany. Owszem, mają one więcej węglowodanów przyswajalnych w swoim składzie niż warzywa, jednak oprócz tego makroskładnika, dostarczają również witamin, minerałów.
Makro jednej porcji:
- Białko: 23 g
- Tłuszcz: 56 g
- Węglowodany: 23 g
Składniki na jedną porcje:
- 50 g szpinak
- 100 g mozzarella
- 100 g truskawki
- 30 g orzechy włoskie
Dressingiem:
- 20 g oliwa z oliwek
- 10 g miód
- 5 g sok z cytryny
- pieprz
Przepis:
- przygotować dressing umieszczając wszystkie podane składniki w jednej miseczce
- szpinak rozłożyć na talerzu
- wyłożyć kawałki mozzarelli i przekrojone truskawki
- orzechy drobno posiekać i posypać po sałatce
- na końcu polać dressingiem