Keto sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli

Przepisy 8 maj 2022

Lekka sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli. Posypana orzechami i skropiona dressingiem jest idealna na podwieczorek lub kolację. Sprawdzi się, też jako dodatek do innych dań.

Pewnie większość z osób na diecie keto, spostrzega owoce, jako czyste węglowodany. Owszem, mają one więcej węglowodanów przyswajalnych w swoim składzie niż warzywa, jednak oprócz tego makroskładnika, dostarczają również witamin, minerałów.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 56 g
  • Węglowodany: 23 g

Składniki na jedną porcje:

  • 50 g szpinak
  • 100 g mozzarella
  • 100 g truskawki
  • 30 g orzechy włoskie

Dressingiem:

  • 20 g oliwa z oliwek
  • 10 g miód
  • 5 g sok z cytryny
  • pieprz

Przepis:

  • przygotować dressing umieszczając wszystkie podane składniki w jednej miseczce
  • szpinak rozłożyć na talerzu
  • wyłożyć kawałki mozzarelli i przekrojone truskawki
  • orzechy drobno posiekać i posypać po sałatce
  • na końcu polać dressingiem

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.