Keto pizza z pieczarkami i serem (940kcal)
W końcu po kilku próbach udało mi się przygotować ketogeniczne ciasto na pizzę, które jest naprawdę dobre. Nie oszukujmy się, keto pizza nie będzie smakowała dokładnie tak samo jak wersja klasyczna, ale ten przepis naprawdę daje radę.
Całkowite przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut razem z pieczeniem.
Ta pizza to przykład na to, że dieta ketogeniczna nie musi oznaczać wyrzeczeń i pożegnania się raz na zawsze z naszymi ulubionymi potrawami.
Makro jeden porcji (połowa pizzy):
- Białko: 33 g
- Tłuszcz: 81 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na dwie porcje:
Ciasto:
- 2 szt jajko
- 100 g majonezu
- 100 g mąki migdałowej
- 20 g babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatki:
- 100 g pieczarek
- 100 g sera mozzarela
- 30 g passaty
Przepis:
- nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (góra-dół).
- w misce wymieszaj jajka i majonez
- dodaj do miski pozostałe suche składniki na miasto (mąka migdałowa, babka jajowata, proszek do pieczenia i sól) i bardzo dobrze wymieszaj, odstaw na 10 minut
- rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nie powinno być grubsze niż 1 cm
- piecz 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut.
- pieczarki pokrój w cienkie plasterki
- ciasto posmaruj passatą, rozłóż połowę sera na spodzie, wyłóż grzyby i na to resztę sera
- włóż znowu do piekarnika i piecz jeszcze przez 10 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści