Keto Lasagne ze szpinakiem i świeżą bazylią
Składniki na 4 porcje:
- 2 opakowania szpinaku
- 2 jajka
- 1 małe pęczki świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- kostka sera mozzarella
- 1 opakowanie ricotty
- 2 puszki sosu pomidorowego
- ½ średniej cebuli żółtej
- czarny pieprz
- extra virgin oliwa z oliwek
- przyprawa włoska
- sól
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 225°C.
- Umyj, wysusz i posiekaj grubo szpinak (pomiń mycie, jeśli używasz szpinaku już umytego). Przełóż do dużej miski.
- Obierz i posiekaj czosnek i cebulę.
- Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną na średnim ogniu.
- Gdy patelnia jest gorąca, dodaj olej i rozprowadź go po dnie. Dodaj czosnek i cebulę do patelni; smaż, mieszając często, około 1 minuty.
- Dodaj szpinak do patelni po garściach, czekając aż szpinak lekko zwiędnie, zanim dodasz kolejną garść. Zdejmij z ognia i odstaw. (Zachowaj miskę na później.)
- Umieść sos pomidorowy, zioła włoskie i sól w średniej misce; wymieszaj i odstaw.
- Umyj, wysusz i oderwij liście bazylii od łodyg, zwiń je wzdłuż i pokrój w cienkie paski.
- Umieść ricottę, jajka i przyprawy w zachowanej misce; wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ugotowany szpinak i połowę bazylii (zachowując resztę do dekoracji); wymieszaj.
- Przetrzyj patelnię papierowymi ręcznikami i posmaruj dno olejem. Przełóż połowę gnocchi do patelni i rozłóż w jednolitej warstwie. Łyżką przełóż połowę mieszanki szpinak-ricotta, a następnie połowę sosu pomidorowego. Powtórz tę procedurę jeszcze raz, tworząc dwie warstwy.
- Zetrzyj grubo mozzarellę i posyp ją na wierzchu warstw gnocchi.
- Umieść patelnię w piekarniku i piecz, aż ser się roztopi, 10-15 minut.