Keto Lasagne ze szpinakiem i świeżą bazylią

Przepisy 9 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • 2 opakowania szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 małe pęczki świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • kostka sera mozzarella
  • 1 opakowanie ricotty
  • 2 puszki sosu pomidorowego
  • ½ średniej cebuli żółtej
  • czarny pieprz
  • extra virgin oliwa z oliwek
  • przyprawa włoska
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 225°C.
  • Umyj, wysusz i posiekaj grubo szpinak (pomiń mycie, jeśli używasz szpinaku już umytego). Przełóż do dużej miski.
  • Obierz i posiekaj czosnek i cebulę.
  • Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną na średnim ogniu.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj olej i rozprowadź go po dnie. Dodaj czosnek i cebulę do patelni; smaż, mieszając często, około 1 minuty.
  • Dodaj szpinak do patelni po garściach, czekając aż szpinak lekko zwiędnie, zanim dodasz kolejną garść. Zdejmij z ognia i odstaw. (Zachowaj miskę na później.)
  • Umieść sos pomidorowy, zioła włoskie i sól w średniej misce; wymieszaj i odstaw.
  • Umyj, wysusz i oderwij liście bazylii od łodyg, zwiń je wzdłuż i pokrój w cienkie paski.
  • Umieść ricottę, jajka i przyprawy w zachowanej misce; wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ugotowany szpinak i połowę bazylii (zachowując resztę do dekoracji); wymieszaj.
  • Przetrzyj patelnię papierowymi ręcznikami i posmaruj dno olejem. Przełóż połowę gnocchi do patelni i rozłóż w jednolitej warstwie. Łyżką przełóż połowę mieszanki szpinak-ricotta, a następnie połowę sosu pomidorowego. Powtórz tę procedurę jeszcze raz, tworząc dwie warstwy.
  • Zetrzyj grubo mozzarellę i posyp ją na wierzchu warstw gnocchi.
  • Umieść patelnię w piekarniku i piecz, aż ser się roztopi, 10-15 minut.

Placki Gnocchi z serem, w stylu lasagne, z szpinakiem i świeżą bazylią.
Keto Lasagne ze szpinakiem i świeżą bazylią

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.