Keto kulki rafaello (108kcal)
Makro jednej kulki:
- Białko: 1 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 3 g
Składniki na około 12 kulek:
- 40 g masła
- 5 g oleju kokosowego
- 5 g mąki kokosowej
- 100 g wiór kokosowych
- 50 ml śmietany 30 % tłuszczu
- 12 szt orzechów laskowych
- aromat do ciast waniliowy (kilka kropelek)
- erytrol (wg uznania)
Przepis:
- masło i olej kokosowy muszą być miękkie, najlepiej w temperaturze pokojowej
- do miski dodajemy odmierzone masło, olej kokosowy, śmietanę i erytrol.
- mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
- następnie dodajemy większą część wiórek kokosowych (około 70 g), mąkę kokosową i aromat i znowu mieszamy
- następnie formujemy kulki, wkładamy do środka orzech i obtaczamy je w wiórkach kokosowych (pozostałe 30 g)
- wsadzamy kulki na kilkanaście minut do zamrażarki, następnie do lodówki.
- przechowywać w lodówce