Keto deser z musem malinowym
Ten keto deser polecam zwłaszcza w okresie letnim gdy mamy dostępne świeże owoce jak malina, truskawka czy borówka. W okresie zimowym możemy użyć owoców mrożonych. Deser jest kremowy, lekki, nie za słodki, orzeźwiający, szybki i łatwy do przygotowania.
Makro jeden porcji:
- Białko: 11 g
- Tłuszcz: 81 g
- Węglowodany: 24 g
Składniki na 2 porcje:
- 200 g mascarpone
- 200 g maliny
- 80 g wiórki kokosowe
- 60 g śmietana 30%
- erytrytol (opcjonalnie)
- płatki migdałowe, czekolada, orzechy dla dekoracji
Przepis:
- porządnie ubijamy śmietanę, mascarpone, kokos i erytrytol (opcjonalnie)
- maliny podsmażamy na patelni do momentu, aż do uzyskania półpłynnej konsystencji, następnie schładzamy
- do pucharków nakładamy kolejno mus, śmietankę ubitą z mascarpone i znowu mus
- na koniec dekorujemy ulubionymi dodatkami (płatki migdałowe, orzechy, czekolada)
- najlepiej schłodzić przed podaniem, ale można podawać również od razu