Keto chleb na bazie mąki migdałowej (200kcal)
Przed moją keto przygodą nie byłem wielkim fanem pieczywa. Za to teraz, bardzo chętnie przynajmniej raz w tygodniu piekę własny chleb. Taka przyjemność wymaga od nas 15 minut czasu + czas na wypiekanie w piekarniku.
Kilka kromek takiego chleba z samym masłem może stanowić pełnowartościowy i zbilansowany posiłek.
Jak większość moich chlebów... trzymamy po przestudzeniu w lodówce, ze względu na dużą wilgotność.
Makro jednej kromki:
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 2.6 g
Składniki na jeden chleb, około 10 kromek:
- 3 szt jajko
- 100 g mąka migdałowa
- 50 g sezam łuskany
- 60 g masło
- 50 g nasiona słonecznika
- 50 g babka jajowata
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaskia łyżczeka soli
Przepis
- w jednej misce wymieszaj zmielone siemię mąkę migdałową, sezam, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
- w drugiej misce rozbełtaj jajka, wlej do nich ciepłą wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
- masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
- polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia
- rozlewamy masę do formy o wielkości około 20cm na 10cm
- nagrzewamy piekarnik do 180C
- pieczemy 40 minut