Keto chleb na bazie mąki migdałowej (200kcal)

Przepisy 5 gru 2021

Przed moją keto przygodą nie byłem wielkim fanem pieczywa. Za to teraz, bardzo chętnie przynajmniej raz w tygodniu piekę własny chleb. Taka przyjemność wymaga od nas 15 minut czasu + czas na wypiekanie w piekarniku.

Kilka kromek takiego chleba z samym masłem może stanowić pełnowartościowy i zbilansowany posiłek.

Jak większość moich chlebów... trzymamy po przestudzeniu w lodówce, ze względu na dużą wilgotność.

Makro jednej kromki:

  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 2.6 g

Składniki na jeden chleb, około 10 kromek:

  • 3 szt jajko
  • 100 g mąka migdałowa
  • 50 g sezam łuskany
  • 60 g masło
  • 50 g nasiona słonecznika
  • 50 g babka jajowata
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaskia łyżczeka soli

Przepis

  • w jednej misce wymieszaj zmielone siemię mąkę migdałową, sezam, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
  • w drugiej misce rozbełtaj jajka, wlej do nich ciepłą wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
  • masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
  • polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia
  • rozlewamy masę do formy o wielkości około 20cm na 10cm
  • nagrzewamy piekarnik do 180C
  • pieczemy 40 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.