Keto Chili Con Carne (880kcal)
Do zrobienia tego dania używam mięsa mielonego wołowego, czerwonej fasoli i pomidorów z puszki. Chili con carne podaję najczęściej z ryżem z kalafiora.
Do podania można użyć też świeżej kolendry, limonki i gęstej śmietany.
Aby uzyskać idealny smak polecam użyć zestawu przypraw i ziół do tradycyjnej potrawy kuchni meksykańskiej, której głównymi składnikami papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek.
Makro jednej porcji:
- Białko: 52 g
- Tłuszcz: 62 g
- Węglowodany: 32 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso mielone wołowe
- 400 g pomidorów krojonych lub passata
- 300 g kalafior
- 200 g czerwona fasola
- 100 g cebula
- 50 g czerwona papryka
- 50 g masło klarowane
- papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek
Przepis:
- na patelni rozpuść połowę masła klarowanego i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
- następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
- dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
- dodaj fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę
- potrawę dusimy około godzin, im dłużej, tym lepiej
- kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego
- tarty kalafior przekładamy do patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut