Keto Chili Con Carne (880kcal)

Przepisy 24 lut 2022

Do zrobienia tego dania używam mięsa mielonego wołowego, czerwonej fasoli i pomidorów z puszki. Chili con carne podaję najczęściej z ryżem z kalafiora.
Do podania można użyć też świeżej kolendry, limonki i gęstej śmietany.

Aby uzyskać idealny smak polecam użyć zestawu przypraw i ziół do tradycyjnej potrawy kuchni meksykańskiej, której głównymi składnikami papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 52 g
  • Tłuszcz: 62 g
  • Węglowodany: 32 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 400 g pomidorów krojonych lub passata
  • 300 g kalafior
  • 200 g czerwona fasola
  • 100 g cebula
  • 50 g czerwona papryka
  • 50 g masło klarowane
  • papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek

Przepis:

  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
  • następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
  • dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
  • dodaj fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę
  • potrawę dusimy około godzin, im dłużej, tym lepiej
  • kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego
  • tarty kalafior przekładamy do patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.