Keto burger z pieczarek portobello
Makro jednego burgera:
- Białko: 56 g
- Tłuszcz: 66 g
- Węglowodany: 9.2 g
Składniki na jeden burger:
- 200 g mięso mielone wołowe
- 150 g pieczarki portobello (dwie duże sztuki)
- 50 g mozarella
- 50 g pomidor
- 30 g cebula czerwona
- 10 g oliwa z oliwek
- 1 szt jajko
- rukola
- sól, pieprz, słodka papryka
Przepis:
- oczyść pieczarki i odkrój nóżki z pieczarek
- w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek ze słodką papryką i solą
- ułóż pieczarki na blaszce do pieczenia, kapeluszami do góry i nałóż pędzelkiem oliwę z przyprawami
- zapiekaj około 15 minut w 200 stopniach
- następnie na blaszce do pieczenia ułóż plastry pomidorów i połóż na niech plastry mozzarelli, zapiekaj około 5 minut w 200 stopniach
- usmaż jajko na patelni
- z mięsa mielonego uformuj burgery
- usmaż kotlety na grillu lub na dobrze rozgrzanej patelni grillowej
- układaj kolejno: pieczarka, rukola, mięso, jajko, pomidor z mozzarellą, pieczarka