Keto brownie
Brownie ketogeniczne najlepiej jeśli zawiera czekoladę z dużą zawartością kakao (co najmniej 85%), a zamiast cukru erytrytol. Ciasto wychodzi wilgotne i mocno czekoladowe. To keto ciasto zadowoli Twoje kubki smakowe!
Makro:
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 39 g
- Węglowodany: 5 g
Składniki na około 8 kawałków:
- 200 g czekolada gorzka 90%
- 200 g masło
- 100 g erytrolu
- 20 g płatki migdałowe
- 8 jajek
- ekstrakt waniliowy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis:
- czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej
- dokładnie wymieszaj i ostudź
- do ostudzonej czekolady dodaj żółtka, wanilię i erytrol
- białka ubij na sztywno,
- ubite białka dodaj do masy czekoladowej i delikatnie mieszaj
- przelej ciasto do formy o boku około 22cm
- górę ciasta udekoruj płatkami migdałowymi
- piecz do 30 minut w 180 stopniach.