Keto bowl z pastrami z wołowiny
Pożywna keto sałatka z wołowiną stanowi świetną propozycję obiadową. Można do niej wykorzystać inne składniki zalegające w lodówce. Wołowinę do tego dania należy przyrządzić według własnych upodobań, lub można zamienić na kupne pastrami, ale wydaje mi się, że to nie to samo.
Makro:
- Białko: 64 g
- Tłuszcz: 76 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na jedną porcję:
- 150 g pastrami z wołowiny
- 80 g kalafior
- 80 g pieczarki
- 50 g kiełbasa chorizo
- 50 g pomidory koktajlowe
- 20 g czerwona cebula
- 20 g szpinak
- 10 g masło klarowane do smażenia
- 5 g sezam łuskany
- sól i pieprz
Składniki na sos serowy:
- 80 g śmietanka 30%
- 40 g ser cheddar
- papryka słodka mielona, curry
Przepis:
- gotujemy różyczki z kalafiora przez około 10 minut w osolonej wodzie
- smażymy pieczarki na maśle klarowanym, pieczarki doskonale wciągną cały tłuszcz do środka
- następnie podsmażamy kiełbasę chorizo
- układamy wszystkie składniki na talerzu i posypujemy sezamem
- do rondelka wlej śmietanę i podgrzewaj ją chwilę, by śmietana prawie się zagotowało
- dodaj tarty ser i zmniejsz moc palnika
- dodaj odrobinę mielonej papryki i curry
- mieszaj całość powoli drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną