Keto bigos (750kcal)

Przepisy 21 mar 2022

Bigos to trafiona potrawa na diecie keto lub niskowęglowodanowej. Zawiera bardzo mało węglowodanów, sporo białka, a dodatkowo ten przepis zawiera sporą ilość tłuszczu. Bigos możesz podzielić na porcje i zamrozić w pojemnikach lub woreczkach, będziesz miał gotowy do odgrzania na szybko, pyszny obiad.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 37 g
  • Tłuszcz: 60 g
  • Węglowodany: 20 g

Składniki na 7 porcje:

  • 1000 g kapusta biała
  • 1000 g kapusta kiszona
  • 500 g pieczarki
  • 500 g karkówka
  • 400 g kiełbasa
  • 300 g boczek wędzony
  • 150 g cebula
  • 120 g masło klarowane
  • 3 szt liść laurowy
  • 5 szt ziarno ziele angielskie
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Przepis:

  • poszatkuj białą kapustę, wrzuć do dużego garnka z pokrywką i zalej wodą tak, aby przykryła kapustę
  • tak przygotowaną białą kapustę gotuj na małym ogniu przez 30 minut
  • po ugotowaniu odlej wodę
  • przepłucz kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, odciśnij sok, pokrój i dodaj do białej kapusty
  • obierz i posiekaj cebulę, smaż na maśle klarowanym do zeszklenia
  • umyj pieczarki, posiekaj i dodaj do smażącej się cebuli, podsmaż, a następnie dodaj całość do kapusty
  • pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i boczek przesmaż krótko na patelni i dodaj do gotującej się kapusty
  • mieszaj co jakiś czas, w razie potrzeby podlej wodą,
  • dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj
  • gotuj przez kolejne 60 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.