Keto bigos (750kcal)
Bigos to trafiona potrawa na diecie keto lub niskowęglowodanowej. Zawiera bardzo mało węglowodanów, sporo białka, a dodatkowo ten przepis zawiera sporą ilość tłuszczu. Bigos możesz podzielić na porcje i zamrozić w pojemnikach lub woreczkach, będziesz miał gotowy do odgrzania na szybko, pyszny obiad.
Makro jednej porcji:
- Białko: 37 g
- Tłuszcz: 60 g
- Węglowodany: 20 g
Składniki na 7 porcje:
- 1000 g kapusta biała
- 1000 g kapusta kiszona
- 500 g pieczarki
- 500 g karkówka
- 400 g kiełbasa
- 300 g boczek wędzony
- 150 g cebula
- 120 g masło klarowane
- 3 szt liść laurowy
- 5 szt ziarno ziele angielskie
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
Przepis:
- poszatkuj białą kapustę, wrzuć do dużego garnka z pokrywką i zalej wodą tak, aby przykryła kapustę
- tak przygotowaną białą kapustę gotuj na małym ogniu przez 30 minut
- po ugotowaniu odlej wodę
- przepłucz kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, odciśnij sok, pokrój i dodaj do białej kapusty
- obierz i posiekaj cebulę, smaż na maśle klarowanym do zeszklenia
- umyj pieczarki, posiekaj i dodaj do smażącej się cebuli, podsmaż, a następnie dodaj całość do kapusty
- pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i boczek przesmaż krótko na patelni i dodaj do gotującej się kapusty
- mieszaj co jakiś czas, w razie potrzeby podlej wodą,
- dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj
- gotuj przez kolejne 60 minut