Karkówka pieczona w kapuście kiszonej Keto / Low Carb (860kcal)
Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Moim zdaniem kapusta kiszona to idealny dodatek do karkówki. W połączeniu ze sobą tworzą pyszne i aromatyczne danie. Dla gości, którzy nie są na keto możemy serwować zarówno z ziemniakami, jak i chlebem. To danie wymaga kilku minut przygotowania, ponieważ wystarczy wstawić całość do piekarnika i czekać, aż wszystko sobą przejdzie. Świetna propozycja na świąteczny obiad.
Makro jednej porcji:
- Białko: 40 g
- Tłuszcz: 75 g
- Węglowodany: 4 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g karkówka wieprzowa
- 400 g kapusta kiszona
- 50 g oliwa z oliwek
- 50 g masło
- 250 ml bulion (lub woda)
Przepis:
- kapustę kiszoną włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem (lub wodą), dodać listek laurowy, angielskie ziele
- karkówkę natrzeć oliwą i przyprawami takimi jak: papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, majeranek
- przed włożeniem do piekarnika na każdy kawałek karkówko można położyć kawałek masła
- nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy około 90 minut pod przykryciem
- pokrywę naczynia zdejmujemy 15 minut przed końcem