Kalafior z indykiem, kolendrą, awokado i jogurtem
Składniki na 4 porcje:
- 1 awokado
- 2 średnie głowy kalafiora
- kostka sera cheddar
- 1 mała gałązka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 800g mielonego indyka
- 1 limonka
- ½ szklanki naturalnego jogurtu greckiego
- 2 pomidory
- pieprz czarny
- mielona papryka chili
- kumin mielony
- extra virgin oliwa z oliwek
- sól
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią aluminiową (dla łatwiejszego czyszczenia).
- Umyj i osusz świeże warzywa.
- Usuń liście i grube łodygi z każdej główki kalafiora, a następnie pokrój na kawałki wielkości kęsa. Przełóż na blachę do pieczenia, polej olejem i dopraw solą i pieprzem. Potrząsaj, aby wszystko dokładnie pokryć, a następnie rozłóż w jednej warstwie.
- Umieść kalafior w piekarniku (nie musi być całkowicie nagrzany) i piecz, mieszając raz, aż stanie się złoty i miękki widelcem, około 15 minut.
- Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, obierz i drobno posiekaj czosnek.
- Gdy patelnia jest gorąca, dodaj olej i potrząsaj, aby pokryć dno. Dodaj mięso mielone i przyprawy; smaż, rozdrabniając mięso łyżką, aż będzie brązowe i nie będzie już różowe, 5-7 minut. Dodaj czosnek i zdejmij z ognia.
- Podczas gdy mięso się smaży, pokrój pomidory w drobną kostkę i umieść na dużej talerzy.
- Przytnij zielone cebule i pokrój wzdłuż na ¼-calowe kawałki. Dodaj na talerz z pomidorami.
- Ostrzyj liście kolendry z łodyg; odrzuć łodygi i drobno posiekaj liście. Dodaj na talerz.
- Podziel i usuń pestki z awokado. Pokrój cienko, nadal w skórce, a następnie wyciągnij łyżką. Dodaj na talerz.
- Zetrzyj grubo ser cheddar.
- Gdy kalafior będzie gotowy, ułóż na nim równą warstwę mięsa mielonego i sera. Wróć do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi i mięso się podgrzeje, około 3 minut.
- Podczas gdy, pokrój limonkę na ćwiartki.