Indyk w sosie pomidorowym z ryżem z kalafiora
Mięso duszone na wolnym ogniu jest delikatne i soczyste, a dodatkowo przesiąknięte świeżym aromatem pietruszki i innych przypraw.
Makro:
- Białko: 68 g
- Tłuszcz: 30 g
- Węglowodany: 17 g
Składniki na dwie porcje:
- 500 g pierś z indyka
- 400 g passata pomidorowa
- 400 g kalafior
- 50 g masło klarowane
- 20 g suszone pomidory
- natka pietruszka
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka
Przepis:
- pierś z indyka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
- do miski z mięsem dodaj wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
- na patelni rozpuść połowę masła klarowanego i podsmaż mięso z każdej strony
- na patelnię wlej passatę, dodaj suszone pomidory i udekoruj natką pietruszki
- dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut
- kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego
- tarty kalafior przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut