Indyk w sosie pomidorowym z ryżem z kalafiora

Przepisy 19 wrz 2022

Mięso duszone na wolnym ogniu jest delikatne i soczyste, a dodatkowo przesiąknięte świeżym aromatem pietruszki i innych przypraw.

Makro:

  • Białko: 68 g
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 17 g

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g pierś z indyka
  • 400 g passata pomidorowa
  • 400 g kalafior
  • 50 g masło klarowane
  • 20 g suszone pomidory
  • natka pietruszka
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka

Przepis:

  • pierś z indyka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego i podsmaż mięso z każdej strony
  • na patelnię wlej passatę, dodaj suszone pomidory i udekoruj natką pietruszki
  • dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut
  • kalafior dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego
  • tarty kalafior przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.