Indyjski kurczak maślany w wersji keto (900kcal)
Do przygotowania potrawy koniecznie potrzebna jest mieszanka przypraw Garam Masala. Znajdziecie ją w większych marketach.
Makro jeden porcji:
- Białko: 52 g
- Tłuszcz: 70 g
- Węglowodany: 12 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso z piersi z kurczaka
- 400 g pomidorów Pelati (w puszce)
- 150 g śmietanka 36%
- 40 g masło klarowane do smażenia
- 20 g oliwa z oliwek
- 2 szt ząbek czosnku
- 1 łyżczeka przyprawy Gram masala
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- sok z limonki
- imbir
- 20 g migdały blanszowane
- liście pietruszki
Przepis:
Najpierw mięso:
- pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
- do miski z mięsem dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, przyprawę garam masala, imbir, sok z limonki, sól i pieprz dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin
- na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (20g)
- dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut
Teraz sos:
- na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego (20g) i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę,
- następnie dodaj mąkę migdałową, wymieszaj i podsmaż przez kolejną minutę.
- dodaj pomidory Pelati pokrojone na mniejsze kawałki i przełóż wraz z sokiem na patelnię
- powstały sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
- następnie przełóż usmażone kawałki kurczaka do sosu
- na koniec dodaj śmietankę 36% (warto ją najpierw zahartować)
- całość podgrzewaj na wolnym ogniu około 10 minut.
- udekoruj porcję migdałami i pietruszką