Indyjski kurczak maślany w wersji keto (900kcal)

Obiady 22 paź 2021

Do przygotowania potrawy koniecznie potrzebna jest mieszanka przypraw Garam Masala. Znajdziecie ją w większych marketach.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 52 g
  • Tłuszcz: 70 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka
  • 400 g pomidorów Pelati (w puszce)
  • 150 g śmietanka 36%
  • 40 g masło klarowane do smażenia
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 2 szt ząbek czosnku
  • 1 łyżczeka przyprawy Gram masala
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z limonki
  • imbir
  • 20 g migdały blanszowane
  • liście pietruszki

Przepis:

Najpierw mięso:

  • pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, przyprawę garam masala, imbir, sok z limonki, sól i pieprz dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin
  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (20g)
  • dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut

Teraz sos:

  • na innej patelni rozpuść drugą połowę masła klarowanego (20g) i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę,
  • następnie dodaj mąkę migdałową, wymieszaj i podsmaż przez kolejną minutę.
  • dodaj pomidory Pelati pokrojone na mniejsze kawałki i przełóż wraz z sokiem na patelnię
  • powstały sos zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
  • następnie przełóż usmażone kawałki kurczaka do sosu
  • na koniec dodaj śmietankę 36% (warto ją najpierw zahartować)
  • całość podgrzewaj na wolnym ogniu około 10 minut.
  • udekoruj porcję migdałami i pietruszką

IMG_1191

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.