Halibut zawinięty w bekon z sałatką z brukselki z cytryną

Pieczone 15 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • ¼ szklanki migdałów, pokrojonych
  • 8 plastrów boczku
  • 1 funt brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ funta filet z halibuta
  • 1 cytryna
  • 2 uncje sera Parmesan
  • czarny pieprz
  • extra virgin oliwa z oliwek
  • sól
  • tymianek, suszony

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 400°F.
  • Umyj, wysusz i wyciśnij sok z cytryny do dużej miski.
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek; dodaj do miski z sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Utrzyj, aby połączyć dressing i odstaw.
  • Przygotuj halibuta, wytnij na porcje (jeśli to konieczne) i przenieś na blachę do pieczenia. Posyp przyprawami, a następnie owiń każdą porcję 2 plasterkami boczku; polej olejem.
  • Umieść blachę w piekarniku i piecz aż ryba będzie prawie ugotowana, około 12 minut.
  • W międzyczasie umyj, wysusz i cienko pokrój brukselkę w poprzek; dodaj do miski z dressingiem.
  • Drobno zetrzyj parmezan i dodaj do miski.
  • Dodaj migdały do miski, wymieszaj sałatkę i odstaw.
  • Gdy ryba będzie prawie ugotowana, zmień ustawienie piekarnika na grzanie na wysokich obrotach i kontynuuj pieczenie, aż boczek będzie chrupki, a ryba ugotowana, około 5 minut.
  • Aby podawać, podziel halibuta i sałatkę z brukselką między talerze. Smacznego!

Halibut zawinięty w bekon z sałatką z brukselki z cytryną
Halibut zawinięty w bekon z sałatką z brukselki z cytryną

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.