Halibut zawinięty w bekon z sałatką z brukselki z cytryną
Składniki na 4 porcje:
- ¼ szklanki migdałów, pokrojonych
- 8 plastrów boczku
- 1 funt brukselki
- 2 ząbki czosnku
- 1 ½ funta filet z halibuta
- 1 cytryna
- 2 uncje sera Parmesan
- czarny pieprz
- extra virgin oliwa z oliwek
- sól
- tymianek, suszony
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 400°F.
- Umyj, wysusz i wyciśnij sok z cytryny do dużej miski.
- Obierz i drobno posiekaj czosnek; dodaj do miski z sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Utrzyj, aby połączyć dressing i odstaw.
- Przygotuj halibuta, wytnij na porcje (jeśli to konieczne) i przenieś na blachę do pieczenia. Posyp przyprawami, a następnie owiń każdą porcję 2 plasterkami boczku; polej olejem.
- Umieść blachę w piekarniku i piecz aż ryba będzie prawie ugotowana, około 12 minut.
- W międzyczasie umyj, wysusz i cienko pokrój brukselkę w poprzek; dodaj do miski z dressingiem.
- Drobno zetrzyj parmezan i dodaj do miski.
- Dodaj migdały do miski, wymieszaj sałatkę i odstaw.
- Gdy ryba będzie prawie ugotowana, zmień ustawienie piekarnika na grzanie na wysokich obrotach i kontynuuj pieczenie, aż boczek będzie chrupki, a ryba ugotowana, około 5 minut.
- Aby podawać, podziel halibuta i sałatkę z brukselką między talerze. Smacznego!
