Góralska keto pizza na spodzie z Mozzarelli (1200kcal)
Jeszcze jeden pomysł na keto pizzę. Ostatnio bardzo popularny przepis na spód do pizzy w keto społeczności.
Makro jeden porcji
- Białko: 70 g
- Tłuszcz: 99 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na jedną porcję:
Ciasto:
- 125 g ser mozzarella w zalewie
- 60 g mąki migdałowej
- 30 g mascarpone
- 1 szt jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatki:
- 60 g ser typu oscypkowego
- 20 g salami
- 20 g ser żółty tarty
- 20 g passata pomidorowa
Przepis:
- nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół)
- w misce rozbełtaj jajko z dodatkiem soli
- mozzarelle zetrzyj na grubych oczkach, rozgrzej patelnie i roztop ser
- do sera dodaj 60g mąki migdałowej i mascarpone
- całość mieszaj na małym ogniu aż połączą się składniki
- wszystko przełóż do miski z jajkiem
- całość dokładnie ugnieć rękami
- przygotuj papier do pieczenia i wyłóż ciasto
- włóż do piekarnika na 25 minut
- wyjmij ciasto i posmaruj passatą, rozłóż pozostałe składniki
- włóż znowu do piekarnika i piecz jeszcze przez 8 minut