Frittata ze szpinakiem i fetą
Aby zrobić frittatę zapiekaną w piekarniku, będzie potrzebna forma lub patelnia z odpinaną rączką. Do tego przepisu można wykorzystać inne składniki, które zalegają w lodówce.
Makro:
- Białko: 47 g
- Tłuszcz: 76 g
- Węglowodany: 6 g
Składniki na jedną porcję:
- 100 g ser feta
- 50 g pomidorki rzymskie
- 30 g śmietana 30%
- 30 g szpinak
- 10 g masło klarowane
- 4 szt jajko
- sól i pieprz
Przepis:
- do miski wbijamy jajka, następnie wlewamy śmietankę, przyprawiamy i mieszamy
- formę, w której będziemy zapiekać frittatę polecam nasmarować tłuszczem (masło klarowane)
- do formy przekładamy składniki i zalewamy masą jajeczną
- pieczemy 15-20 minut w 180C