Frittata z piekarnika Keto / Low Carb (840kcal)

Przepisy 7 lis 2021

Aby zrobić frittatę zapiekaną w piekarniku, potrzebujesz użyć metalowej formy lub patelni z odpinaną rączką.

Można wykorzystać wszystko co zalega w lodówce, w moim przypadku padło na pieczarki, salami i szpinak.

Makro:

  • Białko: 48 g
  • Tłuszcz: 68 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na jedną porcję:

  • 100 g pieczarki
  • 50 g śmietana 30%
  • 50 g szpinak
  • 40 g salami
  • 20 g masło klarowane
  • 4 szt jajko
  • 1 szt cebula szalotka
  • sól i pieprz

Przepis:

  • na patelni roztapiamy masła klarowane
  • dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki (pieczarki doskonale wciągną całe masło)
  • smażmy kilka minut
  • do tej samej patelni dodajemy szpinak i chwilkę wszystko razem podsmażamy
  • do osobnej miski wbijamy jajka, następnie wlewamy śmietankę, przyprawiamy i mieszamy
  • formę, w której będziemy zapiekać frittatę polecam nasmarować tłuszczem (ja użyłem dodatkowo 10 g masła klarowanego)
  • do formy przekładamy podsmażone składniki, zalewamy masą jajeczną a na góre kładziemy plastry salami
  • pieczemy maksymalnie 15 minut w 180C

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.