Frittata meksykańska z papryką, cheddarem i awokado
Składniki na 4 porcje:
- 2 awokado
- 100g sera cheddar
- 12 jaj
- szczypiorek
- 2 papryczki jalapeño
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula czerwona
- pieprz
- przyprawa chili
- kumin mielony
- oliwa z oliwek
- sól
Przepis:
- Umyj i wysusz świeże warzywa.
- Rozgrzej piekarnik
- Podziel papryki wzdłuż na ćwiartki; usuń i odrzuć szypułki, nasiona i błony. Pokrój ćwiartki wzdłuż na małe paseczki i przełóż do średniej miski.
- Podziel jalapeño wzdłuż na ćwiartki; usuń i odrzuć szypułki, nasiona i błony. Drobno posiekaj papryczki i dodaj do miski z paprykami.
- Rozgrzej odporną na działanie ciepła patelnię na średnim ogniu.
- Odetnij i odrzuć końce cebuli i usuń zewnętrzną warstwę; podziel cebulę wzdłuż na ćwiartki, a następnie cienko pokrój wzdłuż. Dodaj do miski z paprykami.
- Odetnij i odrzuć końce zielonych cebulek; pokrój cebulki wzdłuż na ¼-calowe kawałki pod kątem. Przełóż do małej miski.
- Gdy patelnia jest gorąca, dodaj oliwę z oliwek i obróć, aby pokryć dno.
- Dodaj papryki, cebulę i około ¾ zielonych cebulek (zostaw resztę do dekoracji) do patelni; dopraw chili, kuminem, solą i pieprzem. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną, od 4 do 6 minut.
- Grubo zetrzyj ser cheddar.
- W dużej misce wymieszaj i wymieszaj cheddar, jajka, sól i pieprz.
- Wlej mieszaninę jajek do patelni. Trzymając patelnię jedną ręką, podnieś brzegi frittaty łopatką i pozwól jajkom płynąć podczas pierwszych kilku minut gotowania. Smaż aż większość frittaty będzie ustawiona, ale góra będzie jeszcze płynna, od 4 do 5 minut.
- Podziel awokado wzdłuż na pół, usuń pestkę, cienko pokrój.
- Przenieś patelnię do piekarnika i grilluj aż góra będzie ustawiona i lekko przyrumieniona.
