Frittata grecka z szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą

Frittaty 20 lut 2023

Frittata jest bardzo popularna we Włoszech i stała się popularnym daniem w kuchni innych krajów. Jest to idealne danie na śniadanie, brunch, lunch lub kolację, a także świetna opcja na piknik lub imprezę. Frittata jest również dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, dzięki czemu jest zdrową i pożywną opcją dla wszystkich, którzy szukają pysznego i pełnowartościowego dania.

Składniki na 4 porcje:

  • 5 uncji opakowanie młodej sałaty
  • 4 uncje opakowanie rozdrobnionego sera feta
  • 12 jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pinta winogronowych pomidorów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • extra virgin oliwa z oliwek
  • suchy oregano
  • sól

Przepis:

  • Umyj i wysusz szpinak.
  • Umyj i podziel pomidory na połówki.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
  • Obierz i drobno posiekaj cebulę. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
  • Posmaruj dno patelni olejem. Dodaj cebulę i, mieszając często, smaż przez 3-4 minuty.
  • W średniej misce wymieszaj jajka, oregano, sól i pieprz.
  • Rozgrzej piekarnik do grzania i ustaw ruszt około 4 cali od góry.
  • Dodaj czosnek i pomidory do patelni. Wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
  • Dodaj szpinak i wymieszaj.
  • Rozłóż składniki równomiernie na patelni. Wlej mieszaninę jajek. Gdy jajka zaczną się ścinać wokół brzegu patelni, delikatnie podważaj ugotowane części łyżką, aby nieugotowane jajka mogły się przemieszczać. Smaż aż dno i boki będą stałe, a wierzch będzie jeszcze płynny, 6-8 minut.
  • Posyp fetą na wierzch. Umieść patelnię w piekarniku pod grillem, aż wierzch się zetnie, 2-3 minuty.
  • Aby podawać, pokrój frittatę na kawałki i umieść na talerzu. Smacznego!

Frittata grecka z szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą
Frittata grecka z szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.