Filet z halibuta zapiekany z pomidorami i pietruszką Keto / Low Carb
Jedną z ryb bogatych w tłuszcze jest halibut. Dlatego też nie ma potrzeby używania dużych ilości tłuszczu do upieczenia tej ryby. Jako dodatek do zapiekania idealnie sprawdza się pomidor i pietruszka (pietruszkę można wymienić na koperek).
Makro jednej porcji:
- Białko: 51 g
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 6 g
Składniki na dwie porcje:
- 500 g halibut
- 300 g pomidor
- 40 g oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przepis:
- filety z halibuta dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- delikatnie smarujemy je oliwą z oliwek
- każdy z kawałków posypujemy pieprzem i solą z obydwu stron
- następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i pokrywamy je siekaną natką pietruszki oraz plastrami pomidora
- wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C
- pieczemy bez przykrycia