Faszerowane cukinie mięsem mielonym
Jak przygotować faszerowane cukinie mięsem mielonym. Oto ketogeniczne danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze smaczne.
Makro jednej porcji
- Białko: 49 g
- Tłuszcz: 66 g
- Węglowodany: 8 g
Składniki na dwie porcje:
- 500 g cukinia (dwie średnie cukinie)
- 400 g mięso mielone wołowe
- 100 g tarty cheddar
- 20 g masło klarowane
- 2 szt ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła prowansalskie, chili
- szczypiorek (opcjonalnie)
Przepis:
- cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C na około 15 minut
- na maśle klarowanym podsmażamy mięso mielone
- dodajemy do mięsa przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek
- faszerujemy nasze cukinie, posypujemy tartym serem i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika
- po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem