Dorsz w sosie curry Keto
Do tego przepisu można wybrać inną rybę. Morszczuk, dorsz, halibut, mintaj – postawcie na tę, która najlepiej wygląda w sklepie.
Makro jeden porcji:
- Białko: 38 g
- Tłuszcz: 50 g
- Węglowodany: 7 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g filet z dorsza
- 400 g mleczko kokosowe
- 50 g szpinak
- 20 g masło klarowane do smażenia
- 30 g żółta pasta curry
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przepis:
- rybę pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem
- rozgrzać dużą patelnię i na maśle klarowanym obsmażyć z dwóch stron rybę, odłożyć na bok
- na tę samą patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry i gotować przez kilka minut
- ponownie dodać rybę na patelnie, polewając rybę z wierzchu sosem
- na koniec dodać szpinak i zanurzyć go w sosie
- skropić limonką lub cytryną