Bułki z siemienia lnianego Keto / Low Carb (380kcal)
Bułki ketogeniczne bez mąki, na bazie zmielonych ziaren siemienia lnianego.
Makro jednej bułki:
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 27 g
- Węglowodany: 3.5 g
Składniki na 4 bułki:
- 3 szt jajko
- 165 g siemię lniane (lub mąka lniana)
- 50 g babka jajowata
- 50 g nasiona słonecznika
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- sezam do posypania bułek
Przepis:
- jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel blednerem lub w młynku, mąkę lnianą można użyć bezpośrednio
- w jednej misce wymieszaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
- w dugiej misce rozbełtaj jajka, wlej do nich ciepłą wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
- wymieszaj i odstaw na kilka minut
- formujemy 4 bułki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia
- nacinamy bułki nożem i posypujemy sezamem
- nagrzewamy piekarnik do 180C
- pieczemy 60 minut