Bułki migdałowe, bez drożdży i mąki pszennej (340kcal)
Do pieczywa używam często babki jajowatej, która ma zbawienny wpływ na pracę i oczyszczanie naszych jelit. W diecie ketogenicznej idealnie sprawdza się jako zagęstnik czy spulchniacz właśnie do bułek czy innych potraw.
Do przygotowania keto bułek przyda się również blender, aby zmielić migdały i siemię lniane. Świetnie sprawdzą się na diecie niskowęglowodanowej jak keto, ponieważ mają one bardzo małą zawartość węglowodanów (głównie jest to błonnik).
Makro jednej kromki:
- Białko: 19 g
- Tłuszcz: 26 g
- Węglowodany: 3.3 g
Składniki na dwie bułki:
- 3 szt jajko
- 40 g mąka migdałowa
- 20 g siemię lniane
- 10 g babka jajowata
- 5 g nasiona słonecznika
- 5 g sezam łuskany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 płaskiej łyżczeki soli
Przepis
- w jednej misce wymieszaj zmielone siemię lniane, mąkę migdałową, sezam, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
- w dugiej misce rozbełtaj jajka, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
- masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
- formujemy bułki
- opcjonalnie posypujemy nasionami
- nagrzewamy piekarnik do 180C
- pieczemy 25 minut