Bułki migdałowe, bez drożdży i mąki pszennej (340kcal)

Przepisy 10 kwi 2022

Do pieczywa używam często babki jajowatej, która ma zbawienny wpływ na pracę i oczyszczanie naszych jelit. W diecie ketogenicznej idealnie sprawdza się jako zagęstnik czy spulchniacz właśnie do bułek czy innych potraw.
Do przygotowania keto bułek przyda się również blender, aby zmielić migdały i siemię lniane. Świetnie sprawdzą się na diecie niskowęglowodanowej jak keto, ponieważ mają one bardzo małą zawartość węglowodanów (głównie jest to błonnik).

Makro jednej kromki:

  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 26 g
  • Węglowodany: 3.3 g

Składniki na dwie bułki:

  • 3 szt jajko
  • 40 g mąka migdałowa
  • 20 g siemię lniane
  • 10 g babka jajowata
  • 5 g nasiona słonecznika
  • 5 g sezam łuskany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 płaskiej łyżczeki soli

Przepis

  • w jednej misce wymieszaj zmielone siemię lniane, mąkę migdałową, sezam, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
  • w dugiej misce rozbełtaj jajka, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
  • masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
  • formujemy bułki
  • opcjonalnie posypujemy nasionami
  • nagrzewamy piekarnik do 180C
  • pieczemy 25 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.