Bardzo ketogeniczne kotlety z indyka (750kcal)

Przepisy 15 lis 2021

Dzisiaj klasyczna potrawa w wydaniu keto zeby nie bylo ze tylko wołowina, awokado i inne drogie rzeczy.

Po ostatnim poście z "Keto bowl" usłyszałem komenatrz: Jakby paprykarz szczeciński i szynka turystyczna była keto to było by mnie stać" 😁 😆

Po 3 miesiącach mojej (drugiej) przygody z keto mogę jedynie powiedzieć:

  • każdą potrawę można zrobić sobie samodzielnie w wersji keto, nawet paprykarz i szynkę. Zakładam, że wyjdzie taniej i będzie zdrowsze niż ta z puszki
  • mniej podjadnia i ograniczenie przetworzonego jedzenia jest dużą oszczędnością
  • w moim przypadku pilnowanie ważnych dla mnie składników w lodówce przełożyło się mniejsze marnowanie jedzenia
  • takie składniki jak orzeczy, pestki, oliwę można kupić w większych ilościach np na OLX za połowę ceny marketowej

Makro jednej porcji (bez uzwględniania warzyw ze zdjęcia)

  • Białko: 53 g
  • Tłuszcz: 50 g
  • Węglowodany: 7 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g pierś z indyka
  • 100 g pieczarki
  • 100 g masło klarowane (panierka wchłania około połowę i taka ilość jest uwzględniona w makro)
  • 50 g babka jajowata
  • 50 g mąka migdałowa
  • 40 g ser tarty Cheddar
  • 1 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • mięso solidnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron
  • na talerzu dokładnie wymieszać babkę i mąkę migdałową
  • do miski wbić jajko i rozbełtać
  • każdy kotlet namoczyć w jajku i obtoczyć w sypkich składnikach.
  • na patelni roztopić masło i smażyć kotlety przez około 15 minut na małym ogniu, co kilka minut obracając
  • usmażyć pieczarki i ułożyć je na kotletach
  • posypać serem zanim posiłek nie ostygnie

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.