Szakszuka Chorizo Keto/Low Carb (800kcal)

Shakszuka już się kiedyś pojawiła na blogu, link tutaj.
To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodatkami, jak mięso czy warzywa. Dzisiaj wybrałem pikantną kiełbasę Chorizo i żółtą paprykę.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 44 g
  • Tłuszcz: 65 g
  • Węglowodany: 8 g

Składniki na 1 porcje:

  • 200 g pomidory drobno krojone bez skórek lub gotowa pulpa pomidorowa lub pomidory pelati
  • 80 g Chorizo
  • 50 g słodka papryka
  • 20 g masło klarowane do smażenia
  • 3 szt jajko
  • 2 szt ząbek czosnku
  • liście pietruszki
  • sól i pieprz

Przepis:

  • na patelni rozpuszczamy masło klarowane
  • dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę Chorizo i smażymy kilka minut
  • dodajemy przeciśnięty czosnek
  • wlewamy pomidory i dodajemy paprykę, dokładnie wszystko mieszamy
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • czekamy chwilę jak odparuje sok i zrobi się gęsta masa, aby kolejno zrobić lekkie wgłębienia i wbić do nich jajka
  • smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces
  • podawać z siekaną pietruszką