Kurczak w parmezanowej panierce (725kcal)

Dla mnie to zupełnie nowy sposób na panierkę do mięsa. Przekonaj się, jak wiele ciekawych alternatyw można znaleźć dla klasycznej bułki tartej.
Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce to dobra opcja jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety drobiowe, a uwielbiacie twarde sery typu Parmezan czy Grana Padano. Do przygotowania ketogenicznej panierki wykorzystałem połączenie sera i mąki migdałowej w równych proporcjach.

Dodatkiem do tego dania była zapiekanka warzywna z tego przepisu.

Makro jednej porcji (bez uzwględnięnia warzyw ze zdjęcia)

  • Białko: 60 g
  • Tłuszcz: 49 g
  • Węglowodany: 5 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g pierś z kurczaka
  • 100 g masło klarowane (panierka wchłania około połowę i taka ilość jest uwzględniona w makro)
  • 50 g tarty parmezan
  • 50 g mąka migdałowa
  • 1 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • do miski wbić jajko, rozbełtać i solidnie przyprawić solą i pieprzem
  • na osobnym talerzu dokładnie wymieszać ser typu parmezan i mąkę migdałową
  • każdy kotlet namoczyć w jajku i obtoczyć w panierce
  • na patelni roztopić masło i smażyć z dwóch stron, na złoty kolor.